کتاب جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران
کتاب جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران
- ناشر: نی
- مولف: یرواند آبراهامیان
- مترجم: محمدابراهیم فتاحی
- تعداد صفحه: 187
- نوع جلد: شومیز
- قطع: رقعی
- موضوع: سیاست و حکومت ایران-قرن 14-مقاله ها و خطابه ها-جامعه شناسی سیاسی
- گروه سنی: بزرگسال
- شابک: 9789643126728
- موجودی : در انبار
- 88,000 تومان
-
77,440 تومان
گزیده ای از کتاب جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران
الیت روشنفکران ایرانی همانند همتای سده هجدهم آن اساساً یک جنبش مخالف بود و در این موضع باقی ماند. ازاینرو در نحوه کاربرد آن در فرانسه. عنوان «روشنفکر» معمولاً دانشگاهیان و دیگر روشنفکرانی ر که یا سکوت گرا و یا هوادار وضع موجود بودند در برنمیگرفت. هنگامیکه آرون، جامعهشناس سرشناس فرانسوی و هم شاگردی پیشین ژان پل سارتر در مدرسه نرمال، مارکسیسم را بهعنوان افیون روشنفکران نامید، او آشکارا خودش را بهعنوان یک روشنفکر در معنایی خاص که معمولاً در آن کشور به کار گرفته میشد، در نظر نگرفت. همچنین در ایران نیز این اصطلاح به همان معنا به کار رفت و معمولاً روشنفکران و دانشگاهیان غیر مخالف را استثنا میکرد. به قیمت خطر تأکید بیشازاندازه، باید بر اين نکته تأکید کرد که این معنای اختصاصی روشنفکر در این مقاله بهمنظور پیروی از کاربرد عادی اصطلاح در زمان و کشورهای موردنظر انجام میگیرد. بر اساس یک تعریف یا داوری ارزشی توسط نویسنده قرار ندارد.
بنابراین فرانسویها و روسها پسزمینه اصلی را برای روشنفکران مدرن ایرانی، منورالفکران و روشنفکران فراهم کردند؛ اما این پدیده برای تاریخ ایران ناآشنا نبود و همتایی را به شکلهای گوناگون در همه زمانها به همراه داشت و اندیشمندان عرفانی بیشمار، عارفان و شاعرانی همانند بایزید، ابوسعید، عطار، سهروردی، رومی، عین القضات و سایرین همواره وجود خود را نشان داد. چنین مردان و اندیشههایی ابزاری سنتی برای مخالفت اجتماعی و سیاسی (ازجمله مذهبی) و ابراز مخالفت بودند.
یکی از اصول اساسی آنان اجتناب از دولت و قدرتهای وابسته به دولت بود. همه میدانند که نظریه شیعه دولت را مشروع نمیداند مگر اینکه با تائید امامان باشد. بر غم این واقعیت که در عمل علما با دولت همزیستی داشتند و بسیاری از آنان امتیازاتی از آن به دست آوردند. اما تضاد جاری بین دولت و جامعه در ایران از زمانهای اولیه -
درواقع باستان -پدیدهای آشنا بوده است این امر از ماهیت خودکامه دولت و گرایشات آشوبگرانه جامعه (در
تقابل با آن) برخاست.